Na pierwszy ogień idzie MAKARON
1. Makaron z serem
Składniki :
- 250 g – 300 g makaronu typu muszelki
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 płaska łyżka masła
- łyżeczka cukry waniliowego
- cukier kryształ do smaku lub miód
Całość dokładnie wymieszać - zjeść :)
2. Makaronowa zapiekanka
Składniki:
- 1 opakowanie ulubionego makaronu (np. kokardki 300 g)
- 1 mała cebula
- 250 g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 1 przecier pomidorowy (500 g)
- 250 g startej mozzarelli
- bazylia, oregano, sól, pieprz
3. Makaron z kurczakiem w sosie serowym
Składniki :
- 250 g makaronu penne
- 1 brokuł
- 2 małe piersi z kurczaka
- 100 g serka topionego
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, curry
4. Makaron + kurczak curry
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 papryki (u mnie czerwona oraz 1/2 zielonej i 1/2 żółtej)
- 3 różyczki brokuła
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 5-6 łyżeczek curry, chilli, pieprz, sól
- ogórek zielony, czerwona cebula, makaron penne do podania
Masło rozpuścić w niewielkim garnku, dodać mąkę oraz przyprawę curry i wymieszać, tak aby nie było grudek. Stopniowo wlewać zimne mleko. Mieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu przełożyć makaron wraz z mięsem i podsmażonymi warzywami. Dokładnie wymieszać.
Ogórka pokroić w półplastry, cebulę w piórka, przełożyć na przygotowane danie.
5. Makaron po meksykańsku
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 250 – 300 g makaronu muszelki Mamma Mia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- mała puszka kukurydzy (175 g)
- puszka czerwonej fasoli w ostrej zalewie
- 90 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu
- sól, pieprz, słodka papryka, bazylia
6. Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Składniki :
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki świeżej bazylii (posiekanej)
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 4 pomidory
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g makaronu spaghetti
- pieprz i sól do smaku
- ser oraz bazylia do dekoracji
- oliwa z oliwek do podsmażenia
Na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, do czasu aż się zeszklą. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby (gdyby sos był zbyt gęsty) dodajemy odrobinę wody. Do sosu przekładamy pulpety i gotujemy razem przez kilka minut. Na koniec dekorujemy bazylią i posypujemy startym serem.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
7. Makaron z serem i truskawkami
Składniki:
- 300 g makaronu świderki Lubella
- 275 g twarogu półtłustego
- 500 g truskawek
Tych kilka przepisów to zaledwie przedsmak tego co dla was wyszukam w zakamarkach sieci i sam przedtem wypróbuje na sobie. Makaron jak wiecie to paliwo każdego biegacza. Jego właściwości są nieocenione. Nie na darmo przecież makaron jest serwowany przed jak i po różnego rodzaju biegach jako PASTA–PARTY.
Ciąg dalszy nastąpi :)))
Źródło: http://www.marta-gotuje.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz