środa, 12 listopada 2014

Rozgrzewająca zupa kalafiorowa


Składniki:

  • 3 marchewki,
  • pół selera,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800g kalafiora, czyli jeden średniej wielkości,
  • oliwa,
  • 200g sera Cheddar,
  • rosół, 1.8l (najlepiej domowy),
  • łyżeczka musztardy,
  • pieprz, sól i świeżo tarta gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:

Marchewkę albo bardzo starannie umyć albo oskrobać. Obrać ze skóry seler. Marchewkę pokroić w plasterki, seler w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek też. Kalafior podzielić na małe różyczki. Wszystkie warzywa smażyć na dużej patelni aż będą miękkie ale nie rozpadające się. Na tarce utrzeć ser. Doprowadzić rosół do wrzenia. Wrzucić warzywa. Gotować przez około 10 minut.
Po 10 minutach dosypać sera i dodać musztardy. Starannie zamieszać. Zdjąć z palnika. Blenderem zrobić z zupy krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Można dodać groszek ptysiowy, widoczny na foto.
Smacznego!!! Jest naprawdę pyszna !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz