Ostatnio obiecałem wam, że na moim blogu pojawią się przepisy dla biegaczy - tak więc się dzieje ;)
Na pierwszy ogień idzie
MAKARON
1. Makaron z serem
Składniki :
- 250 g – 300 g makaronu typu muszelki
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 płaska łyżka masła
- łyżeczka cukry waniliowego
- cukier kryształ do smaku lub miód
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i szybko dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg wymieszany z
masłem i cukrami lub miodem.
Całość dokładnie wymieszać - zjeść :)
2. Makaronowa zapiekanka
Składniki:
- 1 opakowanie ulubionego makaronu (np. kokardki 300 g)
- 1 mała cebula
- 250 g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 1 przecier pomidorowy (500 g)
- 250 g startej mozzarelli
- bazylia, oregano, sól, pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w
kostkę i podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu, aż
straci różowy kolor. Dodajemy pomidory z puszki oraz przecier
pomidorowy. Na koniec doprawiamy do smaku (pieprz, bazylia, sól, oregano). Gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy ugotowany
makaron i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy
startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 15
minut (do czasu rozpuszczenia się sera).
3. Makaron z kurczakiem w sosie serowym
Składniki :
- 250 g makaronu penne
- 1 brokuł
- 2 małe piersi z kurczaka
- 100 g serka topionego
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, curry
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł
gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty, a następnie odcedzamy i
hartujemy przelewając zimną wodą. Dzielimy na mniejsze kawałki. Kurczaka
kroimy w kostkę, doprawiamy curry i podsmażamy. Przekładamy na
talerzyk, a na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie
mieszamy. Całość zalewamy mlekiem i ponownie mieszamy. Dodajemy oba sery
nadal mieszając. Gdyby sos był zbyt gęsty możemy dodać więcej mleka.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron wraz z kurczakiem i
brokułami i dokładnie mieszamy.
4. Makaron + kurczak curry
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 papryki (u mnie czerwona oraz 1/2 zielonej i 1/2 żółtej)
- 3 różyczki brokuła
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 5-6 łyżeczek curry, chilli, pieprz, sól
- ogórek zielony, czerwona cebula, makaron penne do podania
Kurczaka pokroić w kostkę. Olej wymieszać z koncentratem pomidorowym,
dodać 1-2 łyżeczki curry oraz chilli do smaku. Wymieszać z kurczakiem i
marynować przez ok. 10 min. Po tym czasie podsmażyć. W tym ugotować
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły pokroić na mniejsze
kawałki zalać wodą i gotować przez 10 minut. Paprykę pokroić w kostkę.
Warzywa przełożyć do kurczaka, wymieszać i podsmażać razem.
Masło rozpuścić w niewielkim garnku, dodać mąkę oraz przyprawę curry i
wymieszać, tak aby nie było grudek. Stopniowo wlewać zimne mleko.
Mieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do gotowego sosu przełożyć makaron wraz z mięsem i podsmażonymi
warzywami. Dokładnie wymieszać.
Ogórka pokroić w półplastry, cebulę w piórka, przełożyć na przygotowane danie.
5. Makaron po meksykańsku
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 250 – 300 g makaronu muszelki Mamma Mia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- mała puszka kukurydzy (175 g)
- puszka czerwonej fasoli w ostrej zalewie
- 90 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu
- sól, pieprz, słodka papryka, bazylia
Mięso, papryki, cebulę, chili (bez pestek) pokroić w kostkę i
podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zalać bulionem, dodać koncentrat
pomidorowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać odsączoną kukurydzę z
puszki oraz fasolę wraz z pikantną zalewą. Doprawić do smaku i ponownie
wymieszać. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 min. Makaron przygotować
zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wymieszać z przygotowanym
sosem.
6. Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Składniki :
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki świeżej bazylii (posiekanej)
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 4 pomidory
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g makaronu spaghetti
- pieprz i sól do smaku
- ser oraz bazylia do dekoracji
- oliwa z oliwek do podsmażenia
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski wraz z
mięsem mielonym. Dodajemy posiekaną bazylię, jajko, musztardę oraz sól i
pieprz. Dokładnie wyrabiamy rękoma na jednolitą masę. Smarujemy ręce
oliwą i formujemy pulpeciki. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty
kolor, a następnie przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy
drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, do czasu aż
się zeszklą. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry, kroimy w drobną
kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby (gdyby sos był zbyt
gęsty) dodajemy odrobinę wody. Do sosu przekładamy pulpety i gotujemy
razem przez kilka minut. Na koniec dekorujemy bazylią i posypujemy
startym serem.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
7. Makaron z serem i truskawkami
Składniki:
- 300 g makaronu świderki Lubella
- 275 g twarogu półtłustego
- 500 g truskawek
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Truskawki
umyć i odszypułkować. 400 g zmiksować blenderem na mus, a pozostałe 100
g pokroić na mniejsze kawałki. Ugotowany makaron odcedzić, dodać
pokruszony twaróg i wymieszać. Podawać z truskawkowym musem i kawałkami
owoców.
Tych kilka przepisów to zaledwie przedsmak tego co dla was wyszukam w zakamarkach sieci i sam przedtem wypróbuje na sobie. Makaron jak wiecie to paliwo każdego biegacza. Jego właściwości są nieocenione. Nie na darmo przecież makaron jest serwowany przed jak i po różnego rodzaju biegach jako
PASTA–PARTY.
Ciąg dalszy nastąpi :)))
Źródło: http://www.marta-gotuje.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz